Posted in Hälsosam vardag

Variera för att prestera mera

Variera för att prestera mera Posted on 29th maj 2020

Alla former av träning har för- och nackdelar men över lag är experterna överens om att det är nyttigt att vara fysiskt aktiv. Att hålla igång ger både kropp och sinne styrka och energi och när du väl kommit igång kan det nästan vara svårt att sluta. Många beskriver regelbunden träning som en slags “drog” och upplever en kick av att köra ett hårt pass.

Du kan träna både ute och inne och för bästa möjliga resultat är det alltid klokt att variera mycket, både på träningsformerna och hur du tränar dem. Genom att skaffa hem en crosstrainer kan du till exempel få upp konditionen extra mycket genom att köra olika sorters pass, bland annat genom att köra långt och länge en dag och snabbt och intensivt en annan.

Lär dig att intervallträna

Inom idrottsvärlden har intervallträning sedan länge varit en väl beprövad metod men det är först under de senaste åren som den även blivit populär bland “vanliga dödliga”. Tanken bakom den är att i olika omgångar få pulsen att växla i intensitet och med det tvinga kroppen att ge järnet. Det finns flera sätt att göra det här på och du kan ladda ner bra träningsappar

som inte bara hjälper dig med intervallerna utan även fungerar motiverande.

Om du vill prova på ett intervallpass hemma på crosstrainern eller ute i löprundan så kan du börja med att hålla en lugn takt i fyra minuter och sedan ge järnet i trettio sekunder till en minut. Gör det här i tre till fem omgångar – det är jobbigare än du kanske tror. För extra pepp kan du träna till musik och idag finns det till och med remixar som är specialgjorda för just intervallträning.