Posted in Hälsosam vardag

Bästa sätten att bränna fett

Bästa sätten att bränna fett Posted on 24th mars 2021Leave a comment

Vilka är egentligen de bästa sätten att bränna fettet man vill ha bort från kroppen? Detta behöver ju verkligen inte vara särskilt mycket men för de flesta verkar det svårt att inte låta vikten gå uppåt varje år. Så vilken slags träning har egentligen bäst effektivitet i det här fallet?

Myterna först

Det gäller att ta sig igenom en djungel av myter innan man kan förstå vad som är den bästa träningen för att bränna fett. En vanlig myt är den så kallade ”fettförbrännande zonen”. Man kan säga att det är en intensitetsnivå där man sägs bränna mest fett. Någonstans mellan 50 till 65 % av sin maxpuls. Det brukar handla om att gå i rask takt eller jogga långsamt i en nivå där pulsen kommer upp i 50-65 % av maxpuls. Även om detta är utmärkt träning för fettförbränning ger det en lite väl skev bild av hela sanningen. Att denna zon på något sätt skulle vara magisk. Det går minst lika bra att vara utanför zonen och ändå bränna fett från kroppen. Detta för att det i slutänden ändå handlar om att det är kalorierna man äter och förbrukar som kommer avgöra detta. Efter en viktnedgång kan överbliven hud för kraftigt överviktiga ställa till med problem. Då kan ett kirurgiskt ingrepp som man finner hos ak.se vara en god idé att titta närmare på. Där får man råd och konsultation om hur man bäst går till väga för att komma till rätta med problemen likväl som andra behandlingar för hudvård.

Fördelar med lågintensiv träning

När vi talar om träning som motsvarar en rask promenad, eller lugnt löpande kan vi snabbt inse de olika fördelarna. Det är nämligen ganska trevligt att utföra denna typ av träning. Dessutom går den att utföra under en längre tid, vilket förbränner fler extra kalorier. Träningen går exempelvis att utföra i det egna hemmet relativt enkelt. Skaderisken är något lägre och för många går den att kombinera med exempelvis lyssnande på ljudböcker.

  • Lägre skaderisk.
  • Går att utföra under en längre tid.
  • Lätta att kombinera med exempelvis ljudböcker.
  • Fungerar utmärkt inomhus på olika konditionsmaskiner som löpband och motionscyklar.

Fördelar med högintensiv träning

Med högintensiv träning menas i princip sådan träning där pulsen kommer upp i lite större tal. För många handlar det om att springa i intervaller eller cykla riktigt fort. Det kan också handla om tyngre styrketräning och att exempelvis springa i en brant uppförsbacke. Skaderisken kan alltså vara något högre då man pressar kroppen på det lilla extra. Man brukar heller inte kunna träna särskilt länge och normalt sett håller sådana pass på mellan 20-40 min. Detta kan även ses som en av fördelarna. Man kan alltså få en hel del resultat på betydligt färre minuter av träning.

  • Passen kan hållas korta men ändå ge effekt.
  • Efter passen ligger pulsen ofta kvar på en något högre nivå och skapar en så kallad efterförbränning.
  • Kan vara muskeluppbyggande och ge en allmänt bra ”kick” i hela kroppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *