Posted in Hälsosam vardag

Olika faktorer som påverkar hälsan

Olika faktorer som påverkar hälsan Posted on 5th maj 2022Leave a comment

För att du ska må bra och vara hälsosam behöver flera faktorer i livet fungera. Det ena påverkar det andra och för en bra helhet måste det finnas en balans. Sömn, rörelse och mat är tre grundkomponenter som måste fungera för att du ska må bra. Utöver det är stress, relationer och munhälsa viktiga pusselbitar i en hälsosam livsstil. En dålig munhälsa kan påverka kroppen negativt på flertalet sätt. Men genom att regelbundet gå till tandläkaren i förebyggande syfte kan du undvika en dålig munhälsa. Ett tips är att kolla in Södertandläkarna om du vill gå till professionella tandläkare. Södertandläkarna är experter på att underhålla människors munhälsa. Du kan även gå till Södertandläkarna om du har problem med dina tänder. Om dina tänder mår bra kommer du också att må bra.

Sömn, mat och vila är basbehov

Det finns många olika levnadsvanor som påverkar din hälsa mer eller mindre. En person som tar hand om sin hälsa genom att inte röka, träna och konsumera måttligt med alkohol lever flera år längre än en person som inte tar hand om hälsan. Sömn är en av det mest grundläggande faktorerna som behövs för den mänskliga funktionen. Sömn är det bästa sättet för kroppen och huvudet att få den återhämtning som krävs. En vuxen människa behöver omkring 6-9 timmar sömn varje natt. Att äta bra och näringsrik mat är en annan grundläggande faktor som människan behöver för att kunna fungera och må bra. Det är av största vikt att fokusera på mat som ger kroppen rätt näring. Det finns såklart utrymme för godsaker men de ska begränsas och endast vara en liten del av kosten. Den tredje grundläggande faktorn som människor behöver är fysisk aktivitet. Människokroppen är byggd för regelbunden rörelse. I dagens stillasittande samhälle är det ännu viktigare att tänka på att få in motion och träning för att undvika att få ont i kroppen men även för att minska risken att drabbas av olika sjukdomar.

Stress och sociala relationer påverkar allmänhälsan

Stress är som sådan inte skadligt för hälsan, bara när det blir för mycket och återhämtningen blir obefintlig. Det är oftast bristen på vila som är det som gör störst skada på hälsan. Om du vet med dig att du stressar för mycket och att du inte vilar tillräckligt är det dags att strukturera om i livet och prioritera din hälsa. Att ha olika typer av sociala relationer är också viktigt för att kunna upprätthålla en hälsosam livsstil. Alla människor har ett behov av att ha umgänge med andra människor. Sociala relationer ska ge trygghet, energi och gemenskap. Det är olika från person till person hur mycket social interaktion det behövs. Det är även viktigt att hitta en balans mellan egentid och socialt umgänge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *