Posted in Hälsosam vardag

Våga säga nej

Våga säga nej Posted on 19th april 2020

För att ha en hälsosam vardag måste du våga säga nej. För många kan det kännas jobbigt, som att de sviker, om de säger nej till andra. Men att inte våga säga nej kan till slut innebära att du inte orkar delta alls eller bränner ut dig.

Ja och nej

När du tackar ja till en sak har du samtidigt sagt nej till allt annat. Du kan bara göra en sak i taget. Om du lovat att träffa en vän på ett kafé klockan tio en lördag, kan du inte samtidigt också se barnen spela fotboll. För att få en hälsosam vardag är det viktigt att inse sambandet mellan ja, nej och hur det påverkar din tid. Vi har alla 24 timmar per dygn och för att må bra måste du använda de 24 timmarna vist: familj och vänner, arbete, kreation och vila. Utan vila kan vi inte fungera och utan hälsosamma relationer kommer vi inte att må bra.

När bör du säga nej?

Det finns mycket i livet som vi måste göra, vare sig vi vill det eller inte. Vi kan inte säga nej till sena personalmöten om det ingår i vårt jobb – vi måste få lön – däremot kan vi vara medvetna om alla riktiga och nödvändiga måsten som vi har och inse att de tar tid. För att leva ett meningsfullt liv behöver vi också relationer och relationer är något ömsesidigt – ibland måste vi gå på kalas även om vi inte har lust. Ofta är det just möten, fester och saker som har med relationer att göra som kan vara svåra att säga nej till. När bör du då säga nej? Det första du behöver göra är att tänka tillbaka på alla saker som du har gjort och som antingen gett dig magont – innan och under själva händelsen-, samt olika saker som stressat dig. Gör en lista. Vissa saker kan vara stressande innan, men i slutändan är vi glada att vi verkligen reste till kusinens bröllop till Kiruna; andra gånger är vi bara glada att vi åter är hemma. Tänk också igenom vad det var som gjorde händelsen stressig: tid, pengar eller de personer som du skulle möta – eller en kombination. Gör sedan en lista över hur du levt sista månaden: arbete, fritid, bjudningar, fester eller andra aktiviteter. Om du har känt dig stressad betyder det att du inte kan säga ”ja” till allt, utan behöver planera in ”hemmatid”.

Hur du säger nej

Det bästa sättet att leva hälsosamt är genom att var ärlig. Att berätta för familj och vänner att du behöver mer ”hemmatid”, lugn och ro, är inget som riktigt vänner ifrågasätter. De förstår. Det klokaste är om du aldrig tackar ja till något omgående, utan alltid säger att du vill tänka på det lite eller att du väntar med att besvara sms:et ett par timmar. Våga svara att du inte har tid – att vara hemma eller ute i sommarstugan över helgen är också en plan.