Posted in Hälsosamma resor

Cykelsemester

Cykelsemester Posted on 9th februari 2020Leave a comment

Ett bra sätt att kombinera semester, omtanke om miljö och klimat, och samtidigt vara hälsosam är genom att göra en cykelsemester. En cykelsemester gör varje mil av vägen till ett minne – samtidigt som du med gott samvete kan ta en mjukglass.

Cykelsemester

Det har blivit populärt att åka på cykelsemester, både i Sverige och utomlands. Förutom att det är hälsosamt, är det många som vill minska på sina klimatavtryck. En cykelsemester är hundra procent muskelkraft om du börjar första tramptaget på din egen utfart. Det är många som cyklar ensamma, särskilt längre turer, men en cykelsemester passar både par, kompisgänget och familjen. Förutom cykel, behöver du ta med tält eller något slags vindskydd, särskilt om du kommer att cykla i Norrland eller sträckor utan mycket övernattningsmöjligheter. På en cykelsemester ska all packning få plats i cykelväskor och en eventuell ryggsäck, så du bör satsa på lager-på-lagerkläder; tunn vindjacka som står emot regn, fleecejacka, en långärmad t-shirt och ett par kortärmade t-shirtar samt bekväma cykelbyxor. Det finns också särskilda regnponchos för cyklister som tar liten plats. Det är viktigt att alltid ha med vatten och något salt att äta. Om det är varmt behöver du dricka mycket, men att dricka mycket vatten utan att också äta något salt är farligt. Ett tips är att alltid ha med en påse salta nötter eller likande att äta vid hög värma. Huruvida du ska sova på hotell, vandrarhem eller i tält beror på var du reser och hur din ekonomi ser ut – och vad du föredrar. Om du arbetar på kontor i Stockholms innerstad kan det vara skönt att få leva spartanskt en vecka.

Långsemester

Om du vill göra en längre cykelsemester behöver du göra en viss planering i förväg. Det viktigaste är din utrustning, så att du klarar alla väder och problem som uppstår. Det första som du behöver tänka över är din cykel. Det finns personer som cyklat från Italien till Nordkap på sin trettio år gamla cykel, men det kan vara klokt att investera i en långfärdscykel för att resan ska bli bra. Du bör i alla fall göra några ”kortare” långturer på fem-tio mil för att se om din cykel är skön att cykla med under en hel dag. En och annan väljer också att cykla med en elcykel, vilket kan vara klokt om du inte är i så bra kondition och det är risk för hög värme.

Familjesemester

En familjesemester kräver mer planering än en längre cykelsemester för vuxna. För att en familjesemester ska bli lyckad är det viktigt att ha barnen i fokus och inte planera in för långa cykeletapper. Det kan vara bättre att cykla på Gotland eller Skåne med många små övernattningsställen, än att cykla E45:an mellan Mora och Östersund. Det kan vara klokt att planera cykelrutten noggrant och att alltid ha något att se framemot, som en djurpark, större badanläggning eller ett sommarland med roliga aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *