Posted in Hälsosam vardag

Artros och träning

Artros och träning Posted on 20th juni 2020Leave a comment

Du kan inte få artros utav träning om du inte tränar på elitnivå. Tvärtemot så är träning något som förebygger artros genom att stärka muskler och avlasta dina leder! Artros är en sjukdom som sätter sig just på lederna och ökar nedbrytning av brosket i lederna. Forskarna har påvisat att just träning är det som hjälper bäst för dig som blivit diagnostiserad med artros!

Hur fungerar träning med artros

Det första du bör få veta är att dina besvär kan öka när du börjar träna, men bli inte orolig, även om det gör ont så är det inte farligt och kommer gå över. Kasta dig inte in i hårdträning på en gång utan börja med lätta övningar hemma. Det finns mycket hjälp att få och har du till exempel artros i ditt knä så kan det vara svårt att få vardagslivet att fungera för att du inte kan röra dig och ta dig runt normalt och då behöver du komma igång och få hjälp fort!

Forskning har visat att träna en timme upp till två gånger i veckan kan reducera smärtan upp till 25 procent!

Bästa träningen för olika artros

Beroende på vart du drabbats av artros så fungerar viss sorts träning väldigt bra medan annan sorts träning bör undvikas.

  • Höftartros

Vid höftartros så ska du undvika att springa, jogga och simma bröstsim. Satsa istället på Pilates, olika roddsporter och ryggsim

  • Fotledsartros

Här fungerar all sorts simning, gärna styrketräning och att cykla är bra! Däremot så är längdskidor och löpning inte att rekommendera.

  • Knäartros

Löpning är något du inte ska ge dig på men däremot passar det utmärkt att simma, paddla kajak, köra styrketräning och till och med cykla!

  • Armbågsartros

Alla racketsporter bör undvikas och dessutom roddsporter och cykling. Därmot är det fritt fram att löpa, spela fotboll och åka rullskridskor.

  • Axelartros

Ut och spring, spela fotboll eller styrketräna men simma inte och åk inte längdskidor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *