Posted in Hälsosamma resor

Vandra Santiago de Compostela

Vandra Santiago de Compostela Posted on 1st augusti 2019Leave a comment

Förr i tiden var det vanligt med pilgrimsresor. En pilgrimsresa är en resa till en helig plats. Under medeltiden var det vanligt att folk gjorde pilgrimsresor och vandrade till särskilda kyrkor eller gravar. Idag har pilgrimsresor återigen blivit populära, både för troende och ateister.

Pilgrimsresa

Över hela Europa finns det pilgrimsleder. En pilgrimsled är en vandringsled som går från en plats till en annan, och som slutar vid en särskild plats. Förr i tiden var det vanligt att människor ville göra en pilgrimsresa en gång i livet. Idag är många av de här pilgrimslederna restaurerade och har blivit populära vandringsleder.

Santiago de Compostela

Den mest kända pilgrimsleden i Europa heter Santiago de Compostela. Det är en pilgrimsled som du kan påbörja i Frankrike, Portugal eller i Spanien, och som slutar vid Jakobs grav i Santiago de Compostela i norra Spanien. Längst med vandringsleden finns det särskilda härbärgen där pilgrimerna kan bo. Härbärgena är vandringshem, men självklart finns det också hotell längs med leden. De som vandrar pilgrimsleden Santiago de Compostela får ett pass som gör att de får bo billig på de särskilda härbärgena längst med vägen.

Att bo på ett vandringshem längs leden är i sig en upplevelse, då vandrarna brukar äta tillsammans på kvällen. Det är enkla boenden där du sover i sovsal. Det finns personer som har vandrat 80 mil av leden, men det är också vanligt att bara vandra mellan 10-40 mil. Du behöver inte vara katolik eller kristen för att få vandra Santiago de Compostela. Däremot är det en vandring som många vandrar medan de behöver tänka igenom sitt liv. Det finns också pilgrimsleder i Sverige, t.ex. Birgittaleden, som börjar i Linköping och slutar i Vadstena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *