Det talas mycket om sambandet mellan en hälsosam livsstil och midjemåttet men inte riktigt lika ofta sätts munhälsan i relation till träning och kostföring. Visst, alla vet att det inte är bra för tänderna att äta socker och att röka, men hur många vet att det också finns ett samband mellan träning och tandhälsa?
För att dina tänder och hela din munhåla ska vara i topp så krävs framför allt en bra rengöringsrutin! Att borsta tänderna morgon och kväll och att använda tandtråd eller -stickor regelbundet är de absolut mest grundläggande faktorerna för att du ska slippa karies och andra otrevligheter. Med produkter som tandkräm och specialdesignade tandborstar från GUM kan du se fram emot ett strålande leende och en frisk mun och det kommer att påverka hela din hälsa och livsinställning. Det kommer också att ge dig extra energi då ett glatt sinne också är ett starkt sinne!
Träningen både påverkar och påverkas
Under en stor studie bland brittiska idrottare konstaterades det att atleter har mer karies och slitage och att det påverkar deras prestationer allvarligt. Att just personer som tränar stenhårt har sämre munhälsa kan bero på olika faktorer, exempelvis att extrema fysiska aktiviteter som maratonlopp temporärt kan sänka immunförsvaret och att många som tränar mycket dricker sockerhaltiga sportdrycker. Människor som däremot tränar normalt får en bättre cirkulation och ett ökat försvar, vilket främjar både tänder och tandkött.
Som med det mesta här i livet så är det måttlighet som är det bästa och om du tränar minst tre gånger i veckan så får det positiva konsekvenser för musklerna, skelettet, huden och tänderna. Cirkulation är A och O, och det finns ingenting bättre än att röra på sig. Om du däremot har tandvärk så kommer du knappast kunna eller vilja träna, varav din allmänhälsa kommer få en negativ vändning. Håll därför en bra balans!
Begränsa intagen
Att vissa livsmedel är sämre för tänderna och allmänhälsan vet nog de flesta men det handlar inte endast om socker och kalorier. Det handlar också om antalet dagliga intag! När du äter eller dricker annat än vatten så påverkar det PH-värdet i din munhåla, vilket gör den mer känslig för infektioner och karies. Om du håller dig ifrån mat och dryck under flera timmar mellan målen så ger du med det munnen en chans att återhämta sig, och det förbättrar din munhälsa avsevärt.
Det handlar inte om kvantitet, du kan äta mycket eller lite, utan snarare om att undvika småätande. Fördelarna med det är att det förutom munhälsan också kommer att påverka ditt midjemått, då just mellanmål och snacks ofta är boven i dramat vid övervikt. Försök att inte äta och dricka mer än fem gånger om dagen och håll dig till vatten under resten av tiden.