Posted in Hälsosam vardag

Främja hälsan med yoga

Främja hälsan med yoga Posted on 21st mars 2020Leave a comment

Det är ett tag sedan yogan kom till Sverige och blev en ytterst populär träningsform. Att yogan verkar ha kommit för att stanna är inte förvånande då den har en rad hälsofrämjande effekter. Bland annat kan utövande av yoga minska stressnivåerna, som annars sägs vara ansvariga för många av nutidens sjukdomar och hälsoproblem. Det kan vara svårt att få in träningen i en hektisk vardag, och det gäller därför att få in en god träningsrutin. Då yoga är en avslappnande träningsform som bland annat kan bidra till bättre koncentrationsförmåga, är det många som föredrar att börja morgonen med yoga. Yoga sägs dock även kunna underlätta sömnen så det kan passa lika bra att träna en stund innan läggdags. Då ett intensivt träningspass på kvällen kan ge ett energipåslag som gör det svårt att somna, kan yoga vara ett bra alternativ när barnen har lagt sig. Därmed inte sagt att yoga inte ger en energi, men då träningsformen samtidigt är avkopplande behöver den inte övergå i samma överskottsenergi som en del upplever efter gymmet.

Vem kan dra fördel av att utöva yoga?

Egentligen kan i princip alla dra fördel av att utöva yoga, bortsett från de som på grund av underliggande sjukdom avråds från detta. Som ovan nämnt kan stress avhjälpas med yoga, och troligen kan de flesta behöva lite hjälp på traven med avkoppling i vår hektiska vardag. Yoga hjälper dig även att hålla rätt hållning då du tränar både balans och bygger upp muskler som ofta inte tränas på annat sätt. Med en bättre hållning i grunden är det lättare att undvika felbelastningar när man väl sitter vid skrivbordet och jobbar längre stunder. Yoga sägs även kunna lindra smärta i kroppen, som exempelvis vid artros. Har man artros kan man nämligen behöva lägga om sin livsstil för att hjälpa kroppen, och på www.artros.org finns fler råd om hur man gör detta.

Var kan man utöva yoga och vad behövs?

En stor fördel med yoga är att träningsformen inte kräver så många redskap, så man kan enkelt utföra yoga i hemmet med endast en yogamatta. Man behöver inte heller ett särskilt stort utrymme för att träna där hemma, och efter passet är det bara att rulla ihop mattan igen. Man kan hitta många yogainstruktioner online och följa via mobilen eller datorn. När man sedan lärt sig sina träningsövningar kan man istället övergå till en lugn och harmonisk musik i bakgrunden. För de som inte trivs med träning hemma, finns det naturligtvis yogaklasser med yogapass på många träningscenter runt om i landet.

Förhoppningsvis kan denna korta introduktion om yoga och dess hälsofördelar få flera att bli nyfikna på träningen. Precis som med allt träning, börjar man i mindre skala och utökar efter hand när kroppen vant sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *