Posted in Hälsosam livstil

Skaffa hälsosamma vanor

Skaffa hälsosamma vanor Posted on 5th oktober 2020Leave a comment

Det som skapar en hälsosam livsstil är bra vanor. Det är svårt att byta vanor och det räcker inte alltid att ta sig i kragen. Däremot finns det knep att ta till för att skaffa sig bättre vanor.

Hälsosamma vanor

Våra vanor byggs upp med tiden – plötsligt är de bara där. Vi tänker ofta att vi bara ska ta en bulle till kaffet idag, men äta ett äpple imorgon – och så tänker vi på samma sätt nästa dag och snart har vi ovanan att alltid ta en bulle till kaffet. Ett tips är att använda papper och penna och skriva vilka vanor du har under en vecka – både bra och dåliga vanor. Tänk sedan igenom vilka vanor som behöver förändras.

Vana för vana

Det som skapar vår vardag, vilka vi är, är våra vanor. Enligt forskning tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Det betyder att det tar tid att skapa nya hälsosamma vanor. Gör inte allting på en gång, utan ta en vana i taget. Om du inte äter frukost är det klokt att börja med det. Det är också viktigt att äta mellanmål, så att du inte blir så hungrig när det väl är dags för lunch. Det är klokt att börja med en vana, som att äta frukost, under en månad, för att sedan lägga till en ny vana. Det kan också underlätta att skapa särskilda mål med dina nya vanor, som att springa Göteborgsvarvet eller Tjejmilen.

Det tar tid att byta ut dina vanor och det är viktigt att du inte är för hård mot dig själv. Målet med hälsosamma vanor är ett mer hälsosamt liv för att skapa mer aktivitet och må bra, inte för att vara perfekt. Och även om du skaffar dig goda vanor är det viktigt att ta en tårtbit någon gång emellanåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *